Heidi kom oppov…

Heidi kom oppover på onsdags ettermiddag og vi skulle ha over en hel uke med masse trening av hundene. Onsdags kvelden gikk Mosa spor og Sviffer fikk et felt. Jazzo tror jeg bare fikk leke og herje, husker ikke helt.

Torsdag sto vi tidlig opp og Monica, Alba og Gaia skulle også komme, samt Marit og Margaret. Først gikk jeg et gresspor med Jazzo, og så skulle jeg gå litt lydighet med Mosa. Nesepinner, fri ved fot, ruta, metallapport gikk helt fint. Så kom vi til hinderet. Det var bare helt lavt, da jeg ikke har turt å hoppe så høyt med Mosa enda, etter forrige operasjoner. Jeg kaster apporten over hinderet, Mosa hopper over og tar den, og satser aaaaalt for tidlig på tilbakehoppet, og langder med knærne utstrakt på hindere. Skal si det smalt, og Mosa hylte stakkar :((( Jeg prøvde først å holde henne rolig, høyrefoten var helt trekt opp og hun ville bare rygge vekk fra den. Heidi kom for å hjelpe til, og fikk undersøkt. «Problemet» med Mosa (og Mynta for den sak skyld) er at jeg og Heidi får gjøre hva vi vil med henne. Heidi undersøkte, vred og kjente, og siden Mosa lot henne gjøre det, trodde vi ikke at korsbåndet var røket, men at hun var kraftig forslått. Så hun fikk gå i bilen og hvile seg, og så tok jeg henne ut igjen etter en time. Da var det ikke mer tvil egentlig… Foten var like ille, og Mosa klarte ikke stå på den. Så da var det bare å ringe dyrlegen. Jeg kan jo bare si «Det er Janne som ringer» så vet alle der oppe hvem det er… 😦 Fikk komme med en gang, og dyrlegen ba Mosa om å sitte. Og når hun er på «jobb» så gjør hun det hun får beskjed om. Så hun satt. Og satt likt med begge bakbena. Og det var et godt tegn sa dyrlegen. Men jeg tenkte fortsatt at Mosa gjør det hun får beskjed om så lenge hun tror det er trening. Dyrlegen kjente mer på Mosa, og til og med uten å måtte sedere henne, var det ingen tvil; Korsbåndet var tversj av 😦 Og jeg grein og grein. Jeg mangler selv et korsbånd, og selv om hundekne og menneskekne ikke er like, er det sabla vondt uansett. Så var det å diskutere behandlingsalternativer. Og om Mosa i det hele tatt var frisk nok til å gjennomgå ENDA en stor og smertefull operasjon.

Dyrelegen ville ikke operere dagen etterpå, da var det fredag. Og han vet hva som skjedde sist med Mosa, så det tok han ikke sjanse på mtp at det var helg.

Det er 3 måter å operere korsbånd på; TPLO, TTA og TTO. Den enkelste (TTA) er helt klart den rimeligste og ikke minst minst smertefulle for hunden, men nesten alle hunder får forkalkninger i løpet av et par år, og det fungerer sjelden på bruks/jakthunder. TPLO er derfor et bedre resultat, men forstatt ikke godt nok. HELDIGVIS har jeg en dyrlege som også kan ta TTO (triple Tibial Osteotomy), som gir det beste resultatet på sikt, selv om den er mest omfattende mpt rehabilitering og operasjon. Og det er klart, skal det gjøres noe, så skal det gjøres skikkelig med best mulig prognose. Det er for meg ingen vist å la Mosa gjennomgå en ny operasjon med smerter og alt, når en vet at resultatet ikke blir bra nok. (en liten familiehund hadde kanskje klart seg med den). Så da ble det så klart TTO.

Time ble satt opp til mandagen, og da skulle begge knær røntges, for om det var forkalkninger i knærne fra før av, var er det ikke noe vits å operere, for da blir ikke resultatet godt, og da måtte Mosa avlives der og da  :'(((

I helgen fikk hun smertestillende og holdt seg i ro.

Så kom mandagen. Skal innrømme jeg gruet meg fælt, og dyrlegen hadde forbredt seg meget godt. Tatt alle forhåndsregler for hva som kunne skje, mtp hvorfor hun fikk så nærmest dødlige blødninger sist. Heldigvis var blodprøver fine. Og det var knærne også!!!!! Jeg fikk være med helt til intubering og annen klargjøring var ferdig, men måtte selvfølgelig gå når hun skulle åpnes. En infeksjon i ben er det siste man ønsker.

Jeg og Heidi dro til Abrahallen for å trene i mens, men det ble ikke mye trening for noen av oss. Vi lot hundene bade i stedet, og alle tankene var selvfølgelig hos Mosa. Og som alltid, det kan jo ikke gå uten komplikasjoner. Med TTO sager de av leggbeinet og tar ut en kile for å forandre vinkelen i kneet slik at ikke korsbåndet trengs. Dette festes med en metallplate og skurer. Og der metallplaten skulle festet, måtte det benet selvfølgelig knekke 😦 Men innen dyrlegen ga seg, mente han at det gikk bra.

Stakkar Mosa hadde jo grusomt vondt, og fikk smertestillende, akupunktur (Heidi hadde glemt nålene sine, men dyrlegen hadde :))), back og track der det går ann og skal etter hvert få forsiktig massasje. Foten skal også ha kuldepakning x3 pr dag, og jeg har fått øvelser jeg skal gjøre med foten til helga. Merker allerede nå at hun har veldig vondt i ryggen sin, etter å ha hoppet på tre ben siden torsdag. Operasjonsfoten ser ikke ut, så jeg legger ikke ut bilder enda.

Fra mandag skal hun ha ukentlige sprøyter med Cartrophen for å forebygge forkalkninger i leggbenet/kneet.

For at man kan si om operasjon er vellykket eller ikke, er det veldig viktig med rehabilitering. Så jeg skal gjøre så godt jeg kan og så håper jeg at vanntredemølle, fysioterapi osv gjør susen! Bare så himla synd at vi må vente i nesten 6 mnd før vi vet om det går bra eller ikke 😦

Var innom Høøks på Malvik senteret for å se om de hadde Back og Track til hase til hund, men det hadde de ikke 😦 Så om noen har jeg kan låne til Heidi får sendt om sine, hadde det vært fint!

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

2 svar til Heidi kom oppov…

  1. eva sier:

    Synes det er trist at Mosa må gjennom så omfattande operasjon atter ein gong! Trur de har fått dekkans porsjon av uhell- krysser fingrer for at ho blir heilt frisk FORT!

  2. Vi krysser alt vi har av fingre, tær og poter for at dette skal gå bra. Mosa <3!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s